Höst – vem vill gå i ide?

Ja nu kommer hösten med stormsteg. Idag har jag städat undan mina krukor, slängt ut alla tomatplantor och squashplantor på komposten. Krukorna fick sköljas av och ställas in för vinterförvaring. Alltid lika tråkigt varje år. Jag är väl inte den enda som tycker att det är deprimerande när trädgården vissnar? Men det är väl så att man njuter desto mer sedan när våren äntligen kommer nästa år och allt börjar från början igen.

Vad kan man göra på hösten när allt roligt är slut i trädgården? Jo, förutom att städa och gräva om trädgårdslandet så kan man ju faktiskt förbereda sig inför nästa års planteringar genom att samla på frön. Det finns ju nu massor med frön att hämta i trädgården och i naturen. Jag samlar in dem, lägger dem på tork inne och sedan lägger jag dem i ett papperskuvert i en låda. På kuvertet skriver jag vad det är för frön, vilken färg, höjd osv. Har även, när jag har köpt goda tomater i olika fomer och färger, sparat frön och torkat. Det ska bli intressant att se om de gror nästa år.

Fröställningarna är väldigt vackra i trädgården och ibland brukar jag låta dem vara kvar. Det är fint när de avtecknar sig mot snön.

Här är bilder på olika fröställningar i min trädgård (som de såg ut för ett tag sedan). Nu har jag plockat alla frön.

Buskpion


Krollilja


Stockros


Lilja


Nästa gång ska jag försöka fotografera lite höstfärger i trädgården. DET kan ju vara något som är kul med hösten – de fina färgerna... (Om man inte tänker på att allt dör och vissnar ner förståss...).
Vad är ett ogräs?


Ja, vad är ett ogräs? Är det en viss typ av växter, t.ex. maskrosor, kirskål, tusenskönor i gräsmattan, eller vad?
Jag anser att det är den som har hand om trädgården som bestämmer. Trädgårdsmästaren om man så vill, eller tomtägaren, eller helt enkelt den som ska vistas i trädgården och som vill njuta av den på sitt sätt.
Om det retar någon annan att tusenskönorna blommar i min gräsmatta – fine! Bli retade då, men jag gör ändå som jag vill!
Möjligen kan grannarna ha något att säga när vinden ligger på och massor med små fallskärmar flyger över staketet från mina utblommade maskrosor... Men det är tur att jag har världens bästa grannar!!

Det här med växtkraft är ju så spännande. För många år sedan byggde vi ut vårt hus, och just där vi skulle bygga växte en stor fin Rhododendronbuske. Det gjorde mig ganska ledsen men när vi stod där med grävmaskinisten och han skulle köra skopan i jorden frågade jag om han inte kunde gräva ett hål lite längre upp i backen och sedan lägga ner den stora busken där. Jag hade inte förberett någonting. Jag borde ju ha haft fin jord och gödsel i en hög som han hade kunnat fösa ner i hålet som en fin bädd åt busken. Men icke. Den blev flyttad ner i ett hål där det bara fanns berg och pinnmo blandat med grus. Jag fick dåligt samvete. Hur skulle det gå för min fina Rhododendron? Nu, 20 år senare, lever busken fortfarande och blommar varje år. Och, döm om min förvåning för ett par år sedan; den hade frösått sig i en stubbe som finns strax intill! Jag har nu följt den nya plantan i några år, från att den bara hade två blad – nu har den totalt 17 blad och en ny liten bebis vid sin sida!!
Titta här bara:

(och Gud nåde den som rensar bort DET ogräset!!)RSS 2.0