Jag hatar er

...äckliga mördarsniglar!
 
Mordtips
 
Hur ska man bli av med dem? Har du något tips? Vi har försökt allt...
  • Samla ihop dem och lägga i frysen...nej bara FÖR äckligt!
  • Samla ihop dem och lägga i soporna... i en plastpåse då? Nej usch.
  • Skaffa en myskanka som äter upp dem? Men då måste man plocka upp efter ankan istället...
  • Göra en fälla av en halv petflaska som man häller lite öl i? Äh det lockade bara till sig några stycken.
  • Hälla salt på dem? NEJ vilket hemskt sätt att dö på...bara smälta bort liksom
  • Hälla kaffe på dem (någon sade till mig att de inte tål koffein?). Jag provade, de bara slemmade vidare som om inget hade hänt. Fast – vad vet jag? De kanske gick hem och dog av koffeinförgiftning?
  • Ta på träskorna och klampa runt i trädgården och trampa på så många som möjligt - funkar väl sådär. Det blir väldigt halt under skorna och slemmigt. De dör fort åtminstone.
  • Ta sekatören och klipp huvudet av dem... Hm...kanske ett av de bättre alternativen. Min man brukar gå runt på kvällarna och har ibland kommit upp i 200–300 stycken. Men problemet är att han brukar lämna kvar dem. Det ser då ut som om man har en massa bajskorvar i hela trädgården nästa dag (som korvarnas kompisar dessutom kalasar på). Usch.
  • Ett alternativ är att köpa snigelgift. Det är dock väldigt dyrt och försvinner ju så fort det regnar, och det gör det ju JÄMT nuförtiden!
  • Järnsulfat? Är senaste grejen jag har hört om. Någon som har provat?
HJÄLP HJÄLP!! kom fort med bättre förslag!! Någon därute måste väl ha kunnat komma på något?
 

Humle och Dumle

Humleplantan slingrar sig nu runt allt och har fått små söta ljusgula kottar.
 
 
Vad ska man använda kottarna till förutom att brygga öl av dem? Kom gärna med lite tips! Jag har hört att man kan göra te, sömnkuddar och Gotlandsdricka av dem. Någon som har ett gott recept på Gotlandsdricka?
Annars är de små kottarna bara vackra där de hänger.
Humle (Humulus Lupulus) är en flerårig slingerväxt som kan bli många meter hög. Jag har planterat min vid sidan om ingången till huset. Nu har den frösått sig själv på andra sidan... Jag tänkte att man kanske kan få ihop dem över ingången, som ett grönt valv. Med risk för att man har den under takpannorna och i hängrännan förstås... Men som tur är så ska den klippas ner till hösten och sedan få nya slingor till nästa år.
Men en sak jag undrar är: min humle ser ut som om den vill växa i vänstervarv... annars sägs det att den alltid växer i högervarv. Hmm...
Och en annan sak som sägs om humle är att den är tvåbyggare, alltså har både han- och honplantor till skillnad från en del andra blommor som är sambyggare och har han- och honplantorna på samma planta och alltså pollinerar sig själva. En tvåbyggare kan aldrig pollinera sig själv. Men jag undrar vad det är för andra blommor som sitter på samma stjälk som dessa honblommor? Allt är inte kottar... Men det ska vara en honplanta i alla fall... därav kottarna!
 
 
Humleblomställningar var skattebetalningsmedel förr i tiden. Bönderna var enligt lag tvungna till att odla humle ända fram till år 1915.
 
Apropå Humle så kom jag plötsligt att tänka på ett barnprogram som jag älskade när jag var liten. Det hette "Humle och Dumle". Någon mer som kommer ihåg det?
Man hade målat ansiktena på två personers hakor och vände upp och ner på kameran när man filmade dem. Humle och Dumle bodde i ett skafferi och sjöng och hittade på allt möjligt kul. Tänk, nuförtiden finns det ju knappt skafferier längre...

RSS 2.0