En gammal kaffekopp och en "skräpblomma"

Vad är väl en gammal kaffekopp och en "skräpblomma" om inte bara alldeles – underbart?!


Gamla, udda kaffekoppar – vad ska man göra med dem? De är för små för att använda till vanligt svenskt kaffe, men till espresso passar de utmärkt! Lyxa till vardagen med en läcker gammal kopp. Man kan hinna dem jättebilligt på Tradera eller på loppisar och antikmarknader. Det gör inget om man har flera olika, det blir bara jättefint!

Och VAD är det som betecknad ordet "skräpblomma"?! En blomma som man köper när den blommar som bäst. När det slutar blomma slänger man den (!!)... Inte jag, jag sparar på allt (om den nu inte råkade dö på senhösten). Den här kornettblomman köpte jag förra våren, jag tyckte att färgen var så härlig. Under vintern levde den en tynande tillvaro, men levde upp på våren då ljuset kom. Och nu blommar den igen alldeles fantastiskt!
Kornettblommor är härliga på ett annat sätt också eftersom man kan få fram nya plantor genom att skära av de gröna bladen längs med mittnerven. Sedan sätter man ner det långa smala bladet på längden i jorden. Efter ett tag kommer det upp nya små plantor vid varje nerv. Naturens trolleri!
Krukan från Kew Gardens kommer för övrigt från en av mina favoritaffärer Cranberry Corner i Danderyd!

Härliga buskpion

Äntligen blommar buskpionen!
För många år sedan köpte jag en buskpion i present till en god vän. Eftersom jag själv var väldigt spänd på hur den skulle se ut så köpte jag samtidigt en i present till mig själv!
Jag planterade min i backen framför huset, då under ett antal björkar och även en ek. Busken levde en tynande tillvaro, kanske inte så konstigt i skuggan under träden. Under tiden blommade min goda väns buske med uppåt 50 blommor eftersom den står i solen på en sydvästsluttning!
För några år sedan tog vi ner 7 björkar vilket medförde att pionen fick mycket mer ljus! Nu blir det fler och fler blommor varje år. Denna vår har jag räknat till ett 10-tal knoppar. – Och varför inte 50? Undrar ni säkert nu. Jo, därför att åt sydöst och söder om busken står det fortfarande en stor ek... En stor ek tar man inte ner i första taget. Då får den självdö först.

Här kommer en sekvens med pionens utveckling under de senaste veckorna. Visst är den vacker?!

Ska det bli ett växthus någon gång?

Min gamla dröm sedan många år är att ha ett växthus. Jag såg en gång någon som hade byggt ett helt sagolikt växthus av gamla fönster...
Sagt och gjort – det vill jag också! Så... förra sommaren fick jag ett jättefint fönster av en god vän nere i Grännatrakten. Hon hade också byggt ett växthus av gamla fönster, och ett blev över. Jag fick det mot löftet att växthuset skulle bli byggt! Nu har fönstret stått ett år i garaget tillsammans med en del andra gamla fönster som faktiskt har sparats i 20 år! Nu kanske ni undrar hur sjutton man kan vänta så himla länge med en dröm? Varför har det inte blivit av?
Nu verkar det som om alla i min omgivning har börjat tröttna på mitt tjat om detta växthus... saker och ting börjar rulla i rätt riktning. Plötsligt så skulle en annan god vän sälja sitt sommarställe och hon undrade om jag ville ha en massa gamla fönster som låg i deras källare.. och bara väntade på mig! Sagt och gjort, vi åkte och hämtade dem!
Min man blev sedan trött på att garaget har blivit så fullt och plötsligt hade han beställt en grävmaskin, och nu är det påbörjat!Här gräver en duktig kompis till min man. En pytteliten BobCat, men den var ganska effektiv (åtminstone nu på våren innan pinnmon har blivit till betong).
Här ryker en del av trädgårdslandet, men det får fixas iordning sedan när växthuset är på plats. Viss omfördelning kommer att ske.När vi flyttade in i huset för snart 30 år sedan hade den tidigare ägaren huggit ner en massa träd, bl.a. en ek. Den efterlämnade en enorm stubbe som jag dolde i en hörna i trädgårdslandet. Vi var lite oroliga för den, men till slut lossnade den som en gammal rutten tand...Efter en stund stötte vi på berg och vatten forsade in. Vattnet lyckades vi suga ut med trädgårdsslangen. Efter en stund kom det litet vatten igen, men inte alls lika mycket som först.
Anledningen till att vi ska ha ett så djupt hål är att vi ska lägga in två cisterner med vatten för att kunna ha värmeutjämning i växthuset: kylning varma dagar och värme kalla dagar.

Sedan grävde vi också ett litet ledningsschakt fram till boningshuset för att kunna ta vatten och el. Man vill väl kunna ha lite belysning och vatten skulle ju vara bra att ha inne i ett växthus.
Fast när vi grävde började jag undra om vi inte skulle kunna ha en brunn också inne i växthuset... med tanke på allt vatten som forsade in! Men det kommer nog att bli tillräckligt fullt ändå! Jag ska ju få plats med alla blommor, en vindruvsranka, krukor, minst två stolar, ett litet bord, blomstebänkar, kanske en liten kamin och .... oss själva inte minst!RSS 2.0