Störningar i jobbet

Om det nu är någon därute som undrar varför i hela friden jag aldrig blir klar med växthuset ska jag komma med lite förklaringar.
 
Det började regna in i huset. Ett ställe som inte hade lagts om sedan vi flyttade in för 28 år sedan hade börjat läcka in. Efter att medarbetarna från KV Tak hade rivit bort den gamla plåten uppdagades problemet: Den gamla takpappen hade ruttnat under plåten. Det var helt enkelt så gammalt så att det inte höll tätt längre. Det visade sig också att hustaket på den här delen var byggt av en gammal väggpanel som man hade tagit tillvara vid en utbyggnad. Det var gedigna, tjocka plankor fortfarande med den faluröda färgen kvar.
 
Så det som behövde göras var att ta bort det gamla ytskiktet och byta ut det mot ny pappa och ny plåt. Skönt när det blev gjort.. men sedan tyckte vi att det var lika bra att fixa garagetaket på en gång som var täckt med ett urgammalt grått betongtak. Taket var täckt av mossa sedan många år och hade börjat ruttna...
Allt fick bytas ut och ersattes med nytt. Tyvärr fick vi inte höja taket eftersom bestämmelserna i just vårt kvarter verkar vara extra stränga :( men det är väl bra att sköta om det man redan har... Garaget byggdes 1967, och knappt något har gjorts åt det sedan dess förutom att ett takfönster sattes in någon gång för 30 år sedan.
Ett mindre hönshus som fanns i bakre delen av trädgården fick rivas då garaget byggdes, det var så då. Numera får man ju bygga en friggebod hur som helst men det gick inte då.
Här ser man hur taket tar form:
Duktiga killar var det! Blev klart på några veckor. 
Sedan fick vi ta vid med målandet. Fasaden var i så uselt skick så vi bestämde att vi skulle måla den med linoljefärg trots att allt annat är målat med Falu rödfärg. Men jag tror att det blir bra, ytan blir ju litet blankare bara. Det mattas nog av så småningom.
Sedan bestämde vi att dörrarna ska bli gröna som omväxling:
Till och med fågelholken och "myggholken" fick gröna dörrar! 
 
Så nu förstår ni varför det här med växthuset sköts på framtiden... men det SKA bli!!!
 

Fönsterrenovering

I höstas gjorde vi ett nytt litet bygge i trädgården: Vi satte upp ett tält. Ett så'nt där som man brukar kunna parkera bilar i. Det enda tält som klarar av våra regniga somrar och snöiga vintrar. Tanken är nu att jag ska kunna renovera alla mina fönster därinne. Jag har så många snälla vänner Några har skänkt mig gamla fönster som de hittade i sin källare. En annan vän till min man skänkte takstolar som han ville byta ut på sin friggebod.
Nu har renoverandet börjat. Färgen ska skrapas från fönstren, kittet bytas ut och de ska målas med kittvit linoljefärg. Så småningom (förhoppningsvis i sommar) ska grunden byggas. Det ska bli ett växthus i stil med ett engelskt med tegelgrund. Fördelen med en tegelgrund är att värmen fördelas och magasineras bättre. Sedan ska en stomme byggas vid vilken fönstren fästs. Taket ska göras av kanalplast. Jag var väldigt tveksam till kanalplasten först, men efter att ha sett den på ett fantastiskt fint växthus i Vaxholm, ändrade jag mig. Fördelen är att den skyddar mot starkt solljus, den är inte lika tung som glas, och mindre känslig.
Nu har renoveringen av fönster stannat av....det är mest planeringen som får ta vid under vinterperioden.

RSS 2.0