Komposten – en värmekälla

För cirka 25 år sedan bygggde min man och jag en kompost. Den bestod av två avdelningar som skildes åt av brädor som sköts in mellan reglar av impregnerat virke som vi slog ner i marken med en slägga. Här ser ni på bilden hur den är konstuerad:
Ganska smart konstruktion eftersom man bara drar ut brädorna när det är fullt och man behöver gräva om komposten.



Först nu, efter många år, har vi varit tvugna att köpa nya reglar och brädor p.g.a. att de gamla blev ruttna. Bredvid trädgårdskomposten står vår varmkompost där vi slänger allt som kan bli jord!
Det finns många som säger att man inte kan slänga kött eller fisk i komposten. Andra säger att citrusskal kan man inte slänga i komposten. En del säger att räkskal inte går att slänga i komposten. Vi slänger det mesta som kan bli jord, till och med slängde vi alla kräftskal som blev över från kräftskivan!
Det har blivit finfin jord varje år! Hemligheten är att man måste blanda om ordentligt med jämna mellanrum så att syre kan komma ner i komposten och de små liven där nere kan göra sitt jobb!
Det finns ingenting häftigare (nästan) än att röra om i komposten och känna den värme som kommer ut därifrån!! Då vet man att den mår bra och att finfin kompostjord är på G!



Här är min man på "Kompost-kontoret". Han finfördelar för tjocka grenar eftersom grenar gör det svårt att manövrera vändningen av komposten. De förmultnar ju också snabbare om man finfördelar dem. Vi har ingen flismaskin, men de som har en kan säkert finfördela pinnarna och sedan lägga dem i komposten (om man står ut med ljudet).
Här har jag nu finfin kompost som ska fördelas ut över trädgårdslandet:



Många tycker att det är äckligt med varmkompost. De säger att den luktar illa. Det KAN den ju faktiskt börja göra om man inte sköter den. Man måste täcka över ibland (jag tar då bara halvt förmultnade löv från trädgårdskomposten), och röra om! Jag har en sån där pinne i plast som har två "flappar" som fälls ut när man drar upp pinnen. Då rörs det om och syre kommer ner. Ett problem kan vara att man inte når ner helt i botten men lukten känner man ju då inte.



Se på den här bilden från vår nyöppnade varmkompost. Här ser man stratigrafin tydligt. Det gamla som vi inte har lyckats röra om i ligger längst ner, maskarna krälar i mellanlagret i färdig jord, och överst är det lager som inte har hunnit bli till jord ännu. Det är detta halvfärdiga som vi vänder ner längst ner i trädgårdskomposten och sedan fyller på ovanpå med mer nytt material från trädgården. Till våren är det finfin jord!

Finns det något naturligare sätt att ta hand om sitt avfall än detta?! Varför slänga sånt i soptunnan blandat med allt möjligt annat?
En tanke bara - alla som har trädgård borde försöka!

Kommentarer
Postat av: Joel

Synd att inte alla är lika passionerade komposterare! Jag ska installera komposthinkar i korridoren nu igen efter att vi varit utan en längre tid. Komposthanteringen sköttes inte nå vidare på vår avfallsstation tidigare men jag tror det blivit bättre nu. Vårt matavfall kommer att gå till rötning och utvinning av metangas dock. Den processen skiljer ju sig lite från vanlig kompostering och restprodukten blir inte jord utan rötslam som har lite oklara användningsområden. Hursomhelst borde det vara bättre än att elda upp matresterna hoppas jag iallafall!

2011-08-31 @ 01:03:15
Postat av: Gräs under fötterna

Ja, en annan fördel med kompostering är ju att all skit inte transporteras runt i bensindrivna lastbilar hit och dit... Man tar hand om det själv, hemma - vad kan vara bättre?

2011-09-04 @ 18:53:20
URL: http://grasunderfotterna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0