Nu ska huset målas om!

Äntligen! Dagen har kommit då vårt hus ska målas om. 
Vi har bott här i 27 år. Då vi flyttade in fick vi börja med att lägga om en del av taket. Taket på den lilla 73 kvm stora stugan bestod av inte mindre än fyra olika typer av takbeläggning. På det lilla sadeltaket fanns vanligt oglaserat brunt taktegel på baksidan. På framsidan av sadeltaket (på den delen som syns från vägen) var det svartglaserat enkupigt taktegel. Huset är utbyggt åt två håll någon gång, troligen dels på 30-talet och sedan kanske senare på 40- eller 50-talet. De här två taken var belagda med dels plåt, dels tjärpapp. När vi flyttade in hade tjärpappstaket börjat läcka. Det var dessutom ett myrbo i ena hörnet. Vi var unga och starka, sagt och gjort: vi rev bort all den gamla takpappen. Flera plankor i taket var ruttna och fick bytas ut, bl.a. så hade det lagats någon gång med – parkettgolv!!! Nåja, vi visste att en av de tidigare ägarna hade varit byggare, så han tog väl lite rester som hade blivit över från nåt bygge. Vi hyrde en asfaltbrännare och försökte ta reda på hur man skulle gå tillväga när man lägger nytt papptak. En hel vetenskap som jag inte ska gå in på här. Jag kan bara lugnt, så här i efterhand, konstatera att vi nog hade tur att asfaltbrännaren inte började brinna...
 
Det andra jobbet vi hade tänkt ta itu med, men som vi aldrig har orkat med (eftersom barnen kom och – ja, ni vet hur det kan vara) var att måla om fasaden. Det blev liksom bara inte av. Vi byggde ut till det dubbla för 20 år sedan, och då målade vi den nya delen av huset själva med Falu Rödfärg för att det skulle smälta in med resten. Fönstren hade vi tänkt renovera, ett varje år sade vi. Det blev två, och inte mer... För några år sedan lämnade vi dock in alla problemfönstern till en firma som gjorde ett fantastiskt arbete! Fönstren blev som nya.
 
Men, åren går och hur mycket växter man än planterar i rabatterna så kan man ju till slut inte dölja att fasaden är flagig och eftersatt. Särskilt så är det problemväggen där en tidigare ägare målade med plastfärg ovanpå Falu rödfärgen...
 
 
Här ser man tydligt hur färgen har flagnat. Igår fick jag klippa ner alla mina växter i rabatten för att målarna ska kunna komma åt väggen... Både humle och Klematis klipptes ner och ligger nu på komposten :(  
Jag hoppas bara att de ska hinna komma igen före vintern.
 
Här ser man tydligt hur färgen på många ställen – särskilt på den äldre delen av huset – har börjat lossna:
 
 
På den "yngre" delen som målades om för 20 år sedan är färgen mest anfrätt av en svart beläggning, särskilt åt väster och norr. Kanske någon typ av mögel eller bara surt nedfall från den skitiga Stockholmsluften?
Oj, bilden blev lite orange men ni kanske ser de svarta prickarna? På en del ställen är det stora ytor som är angripna, och det ser ju inte så fräscht ut på avstånd heller. Alldeles flammigt:
 
 
Så nu har vi anlitat en firma som ska komma idag. De ska börja med att tvätta huset med mögeltvätt och försöka få bort plastfärgen från "problemväggen". Det ska bli väldigt spännande. Sedan ska hela huset målas med Falu Rödfärg och alla detaljer som har varit vita ska nu också bli vita. Ingen annan färg alltså, bara nytt och fräscht!! Inga grådaskiga färger och inget svartmögel och inga färgflagor!!! Det ska bli underbart!
 
Jag väntar nu med spänning på att de ska komma och påbörja arbetet. Fortsättning följer...

Hålet...som blev en bassäng, som kanske blir ett växthus.. nån gång

Jaha, så här långt kom vi med växthuset... Det blev ett hål, numera ganska igenvuxet. Alla undrar varför vi gräver ett hål när vi ska bygga ett växthus. Jo, tanken med det är att vi ska gräva ner två vattencisterner som ska fungera som värmeutjämnare. När det är kallt ute ska vattnet hålla växthuset varmare och när det är varmt ute ska de hålla växthuset svalare. 
 
 
Men... dessa vattenbehållare är ännu inte inköpta och vi stötte på berg när vi grävde så vi vet inte riktigt om de får plats. Dessutom vill jag inte att växthuset ska stå på en kulle... Nåja, mycket planeringsarbete återstår. PLUS en massa jobb med renoveringen av de gamla fönstren. Vilket jag har börjat med.
 
Jag har FÅTT en massa gamla fönster av goda vänner! Vilka fantastiska vänner, eller hur?! En av dessa vänner sade till mig att "- OK du får fönstret OM du verkligen bygger ett växthus av det!!" Detta blir ju en given person att bjuda på invigningsfesten om ca tre år när det är färdigt!!
 
Jag har byggt en liten modell av hur växthuset ska se ut (den är inte helt klar, ska visa den senare), och en massa jobb återstår ju med fönsterrenoveringen. Alla fönster (ca 20 stycken) ska skrapas, oljas och målas :) Många är i ganska dåligt skick och fönstren spräckta så de måste bytas ut också. Men min erfarenhet av gamla fönster är att de kan se hur hemska ut som helst men ändå ha bra virke fortfarande! Bättre med gamla fönster av kärnvirke än nya!
 
Så... en verkstad har utformats i trädgården. Ett litet tält har inhandlats samt några bockar att ha en arbetsbänk på. Så kan man ha allt under tak ifall det regnar (och det gör det ju hela tiden nuförtiden!!). Såhär ser det ut nu:
 
 
Fönstren ska ju då skrapas rent från alla gamla färgrester och kitt, och de rutor som är hela ska plockas ur.
 
 
Sedan kan man med fördel packa in den hela rutan i tidningspapper och numrera den så man vet var den ska sitta. Vis av gamla erfarenheter vet jag att gamla hus och gamla byggnader ofta var lite ojämna och skeva... så lika bra att hålla ordning på grejorna.
 
 
Imorgon ska jag till Överjärva Gård där de har massor med fin färg och olika redskap som kan behövas. Där har dom också gamla fönster om man skulle vilja ha det, men det behöver jag nog inte. Jag tror att de jag har räcker. En gammal dörr har jag också från mitt eget hus. Visserligen är det inga fönster i dörren men det tror jag inte gör något. Några gamla öppningsbara fönster har jag också från mitt eget hus som har stått i garaget och väntat i många år. Så nog finns det resurser!!
 
En del annat händer här också. Jag är trött på färg som flagar, så efter 27 år ska vi nu äntligen låta måla om vårt hus. Detta ska vi inte göra själva utan lejer in folk. Jag vågar inte klättra på stegar längre (ramlade ner från en förra sommaren och det var INTE så roligt). Bättre att anlita proffs till det så kan jag ha mitt lilla renoveringsprojekt för mig själv.
 
 
 
Här är en bild av en av våra problemväggar på huset. Någon idiot (tidigare ägare faktiskt) har målat med plastfärg ovanpå den faluröda färgen på en av ytterväggarna. Det flagar nu ganska ordentligt men frågan är hur man ska få bort färgen. Vi har haft olika experter här som har tittat på den.
En säger: Byt panelen! Det går snabbare och är bättre än att skrapa bort färgen.
En annan säger: Det är bara att skrapa bort, tar tid men det går.
En säger: Det finns ett nytt färgborttagningsmedel som man ta bort den med (miljövänligt!).
 
Finns det någon därute som har erfarenhet av plastfärg på falurött? Man måste ju få väggen helt trären innan man kan måla om den med falurött igen.
 
Vi får se hur det blir. Priset avgör ju också, har några offerter på G nu.
 
Äntligen lite sol nu i helgen i alla fall, så kanske kanske kan man få lite gjort! Ser fram emot att plocka lite tomater i alla fall.
 

RSS 2.0