Hålet...som blev en bassäng, som kanske blir ett växthus.. nån gång

Jaha, så här långt kom vi med växthuset... Det blev ett hål, numera ganska igenvuxet. Alla undrar varför vi gräver ett hål när vi ska bygga ett växthus. Jo, tanken med det är att vi ska gräva ner två vattencisterner som ska fungera som värmeutjämnare. När det är kallt ute ska vattnet hålla växthuset varmare och när det är varmt ute ska de hålla växthuset svalare. 
 
 
Men... dessa vattenbehållare är ännu inte inköpta och vi stötte på berg när vi grävde så vi vet inte riktigt om de får plats. Dessutom vill jag inte att växthuset ska stå på en kulle... Nåja, mycket planeringsarbete återstår. PLUS en massa jobb med renoveringen av de gamla fönstren. Vilket jag har börjat med.
 
Jag har FÅTT en massa gamla fönster av goda vänner! Vilka fantastiska vänner, eller hur?! En av dessa vänner sade till mig att "- OK du får fönstret OM du verkligen bygger ett växthus av det!!" Detta blir ju en given person att bjuda på invigningsfesten om ca tre år när det är färdigt!!
 
Jag har byggt en liten modell av hur växthuset ska se ut (den är inte helt klar, ska visa den senare), och en massa jobb återstår ju med fönsterrenoveringen. Alla fönster (ca 20 stycken) ska skrapas, oljas och målas :) Många är i ganska dåligt skick och fönstren spräckta så de måste bytas ut också. Men min erfarenhet av gamla fönster är att de kan se hur hemska ut som helst men ändå ha bra virke fortfarande! Bättre med gamla fönster av kärnvirke än nya!
 
Så... en verkstad har utformats i trädgården. Ett litet tält har inhandlats samt några bockar att ha en arbetsbänk på. Så kan man ha allt under tak ifall det regnar (och det gör det ju hela tiden nuförtiden!!). Såhär ser det ut nu:
 
 
Fönstren ska ju då skrapas rent från alla gamla färgrester och kitt, och de rutor som är hela ska plockas ur.
 
 
Sedan kan man med fördel packa in den hela rutan i tidningspapper och numrera den så man vet var den ska sitta. Vis av gamla erfarenheter vet jag att gamla hus och gamla byggnader ofta var lite ojämna och skeva... så lika bra att hålla ordning på grejorna.
 
 
Imorgon ska jag till Överjärva Gård där de har massor med fin färg och olika redskap som kan behövas. Där har dom också gamla fönster om man skulle vilja ha det, men det behöver jag nog inte. Jag tror att de jag har räcker. En gammal dörr har jag också från mitt eget hus. Visserligen är det inga fönster i dörren men det tror jag inte gör något. Några gamla öppningsbara fönster har jag också från mitt eget hus som har stått i garaget och väntat i många år. Så nog finns det resurser!!
 
En del annat händer här också. Jag är trött på färg som flagar, så efter 27 år ska vi nu äntligen låta måla om vårt hus. Detta ska vi inte göra själva utan lejer in folk. Jag vågar inte klättra på stegar längre (ramlade ner från en förra sommaren och det var INTE så roligt). Bättre att anlita proffs till det så kan jag ha mitt lilla renoveringsprojekt för mig själv.
 
 
 
Här är en bild av en av våra problemväggar på huset. Någon idiot (tidigare ägare faktiskt) har målat med plastfärg ovanpå den faluröda färgen på en av ytterväggarna. Det flagar nu ganska ordentligt men frågan är hur man ska få bort färgen. Vi har haft olika experter här som har tittat på den.
En säger: Byt panelen! Det går snabbare och är bättre än att skrapa bort färgen.
En annan säger: Det är bara att skrapa bort, tar tid men det går.
En säger: Det finns ett nytt färgborttagningsmedel som man ta bort den med (miljövänligt!).
 
Finns det någon därute som har erfarenhet av plastfärg på falurött? Man måste ju få väggen helt trären innan man kan måla om den med falurött igen.
 
Vi får se hur det blir. Priset avgör ju också, har några offerter på G nu.
 
Äntligen lite sol nu i helgen i alla fall, så kanske kanske kan man få lite gjort! Ser fram emot att plocka lite tomater i alla fall.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0